publikacije

Odabrane publikacije

Na ovoj strani možete naći tri odabrane publikacija čija je glavni fokus nadzor nad primenom posebnih mera i postupaka koje primenjuju državni (službe bezbednosti i policija) i nedržavni akteri (privatni detektivi). Sve publikacije na ovu temu, kao i analize koje se bave svim aspektima reforme službi bezbednosti i drugih aktera koji primenjuju posebne mere i postupke možete naći na internet stranici BCBP-a, klikom na taster sve publikacije na dnu stranice.

Posebne mere tajnog prikupljanja podataka: vodič za nadzor

Jelena Pejić, Katarina Đokić, Predrag Petrović, Saša Đorđević

Posebne mere tajnog prikupljanja podataka zadiru u ljudska prava i stoga je važno da se primenjuju samo u zakonom predviđenim uslovima. Kako bi se to osiguralo, neophodan je sveobuhvatan spoljni nadzor nad primenom posebnih mera. Svojevrsni vodič za tu namenu kreirao je istraživački tim BCBP.

Statistika prisluškivanja: tajni podatak ili informacija od javnog značaja?

Katarina Đokić, Predrag Petrović

Da li bi BIA trebalo da objavi podatak o ukupnom broju lica koje je prisluškivala? Zašto tužilaštva, sudovi i institucije bezbednosti odbijaju da dostave statističke podatke? U čemu je javni značaj statističkih podataka o odobravanju i primeni posebnih mera? Ovo su pitanja na koja odgovore daju članovi XVII generacije stažista BCBP Uroš Bajović i Mateja Agatonović.

Parlamentarni nadzor nad primenom posebnih mera za tajno prikupljanje podataka u Srbiji

Jelena Pejić, Katarina Đokić, Predrag Petrović, Saša Đorđević

Ko primenjuje koje mere za tajno prikupljanje podataka i u koju svrhu, kakvi sve problemi postoje u nadzoru nad primenom posebnih mera i koji su pozitivni pomaci ostvareni – neka su od pitanja na koja u prikazu praktične politike odgovora istraživačica BCBP Katarina Đokić.

Sve Publikacije